Skip to main content

Resepi Puding Triffle

 Assalamualaikum....Selamat Sejahtera ..buhsan2 gni rasa lak nk menaip..nie 1st nk menceloteh dlm blog..selalu nya dok membebel kat ank2..anak pun dh naik bingal sbb mama dia selalu jer membebel..nk suh berenti membebel masa tido jer la..sib baik laaa kan ALLAH swt nie telah memberi waktu tido untuk berehat...syukur Alhamdulillah...dah lama aku cari resepi nie..arinie baru jumpa...so apa kata aku kongsi kat cni..mudah mudahan kalo..esok lusa..tulat @ tahun depan..aku igt apa yg aku nk buat...hehehe~ apa lagi meh layan resepi nie..resepi nie pun aku copy paste dr My Resepi..sib baik ade My Resepi kan...haaaaaaa...~ dah dah dah...sedap jer menaip..meh meh kita cuba resepi nie dulu... ;)


Bahan-bahan ( 5-7 org )

  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas

Cara-cara

  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

AIR TIMUN KEMPISKAN PERUT

Ini kebaikan minuman detoks timun sebagai penyelesai masalah perut buncit. 1. Minuman ini merangsang penyahtoksikan dan penyingkiran toksik dan lebihan hasil buangan dari badan dan membenarkan penyerapan zat makanan yang betul dari makanan. 2. Ia juga melindungi badan daripada kesan buruk radikal bebas dan lain-lain sebatian toksik yang boleh merosakkan kesihatan anda. 3. Minuman ini mempecepatkan proses pembakaran lemak di kawasan perut dan membantu anda menurunkan berat badan dengan cepat. Bahan-bahan: 1/2 biji lemon 1 biji timun Segenggam daun parsley 1 sudu kecil halia diparut 1/3 air masak Cara menyediakan dan meminum: Campur semua bahan-bahan dalam pengisar jus dan kisarkan. Minum setiap malam sebelum tidur. SUMBER : Pa&Ma

Resepi Semperit Dahlia

Cantik sangat dgn kombinasi warna biskut semperit nie..jom cuba dr group kuih muih..nak buat x tau masa..jadi share utk simpanan blog..hehehe.. https://www.facebook.com/pages/Cara-Senang-Buat-Kek SAMPRIT DAHLIA 120g butter (buttercup atau anchor) 50g gula ising 160g tepung jagung 50g tepung castard 1 sudu teh esen vanilla Bbrapa titis pewarna pink Cara2 1. Pukul butter dn gula hingga kembang. 2. Masukkn esen vanilla. Pukul sebati. 3. Ayak tepung jagung dn tepung bersama. 4. Masukkn tepung ke dlm adunan dn gaul sebati... guna tangan yee.. 5. Bahagikn doh kepada 2 bhgn. Bhgn pertama biarkn dgn warna asal. Bhgn kedua dititiskn dgn sedikit pewarna pink dn gaul rata. 6. Kedua2 warna diletakkn secara bersebelahan ke dlm acuan tekan samprit. 7. Tekan di ats loyang yg tlh digris. 8. Bakar suhu 160°c selama 20 mnt. *jangan biarkn doh terdedah pd udara kerana ia akn keras. Klau dh keras mmg susah nak tekan... Klau terkeras juga, tuang sesudu susu segar (susu kotak)... uli sebat...

Bila Dah terpaut dengannya~

Assalamualaikum....uhuk2...berabuk dah mak punya blog neh...lama dah tak bersibuk kat sini...maklum laaa...mak dah mula gila wat kek...Alhamdulillah rezeki anak kan...herm...Mak sentap ni...adew la kawan mak nie...dia baca la mak punya blog...ada ke dia ckp...weh nyah ko punyew blog takdek nama lain ke? bg la vogue cket..ni apa...MAK PUNYEW CITER...hUH sentap aku kejap...xpe la kan nak wat camana...nt la  aku fikir nama apa yang sesuai dengan blog aku nie...semua nya org komen...uuuuuuuuuuwwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaa~ Kawan mak bagi masa lepas raya jer tau...Sengal...ahahhahaha...sorry nyah mengata ko jap..ko baca ko amok ke ko hangin ke...aku tetap sayang ko..ahahahhahaha~ K lah Mak ade nak post lagi neh...tunggu ek.. ni santapan kek coklat moist yang mak buat...kalo dok area kota bharu,kelantan leh la tempah ngan Mak... tempahan boleh call @ sms ke 0199913537(shida) ade harga kat gambar nie tau.... ChocolateMoist Rice Cake ChocolateMoist Nestum Cake RM2.0...