Cantik sangat dgn kombinasi warna biskut semperit nie..jom cuba dr group kuih muih..nak buat x tau masa..jadi share utk simpanan blog..hehehe..
SAMPRIT DAHLIA
120g butter (buttercup atau anchor)
50g gula ising
160g tepung jagung
50g tepung castard
1 sudu teh esen vanilla
Bbrapa titis pewarna pink
50g gula ising
160g tepung jagung
50g tepung castard
1 sudu teh esen vanilla
Bbrapa titis pewarna pink
Cara2
1. Pukul butter dn gula hingga kembang.
2. Masukkn esen vanilla. Pukul sebati.
3. Ayak tepung jagung dn tepung bersama.
4. Masukkn tepung ke dlm adunan dn gaul sebati... guna tangan yee..
5. Bahagikn doh kepada 2 bhgn. Bhgn pertama biarkn dgn warna asal. Bhgn kedua dititiskn dgn sedikit pewarna pink dn gaul rata.
6. Kedua2 warna diletakkn secara bersebelahan ke dlm acuan tekan samprit.
7. Tekan di ats loyang yg tlh digris.
8. Bakar suhu 160°c selama 20 mnt.
1. Pukul butter dn gula hingga kembang.
2. Masukkn esen vanilla. Pukul sebati.
3. Ayak tepung jagung dn tepung bersama.
4. Masukkn tepung ke dlm adunan dn gaul sebati... guna tangan yee..
5. Bahagikn doh kepada 2 bhgn. Bhgn pertama biarkn dgn warna asal. Bhgn kedua dititiskn dgn sedikit pewarna pink dn gaul rata.
6. Kedua2 warna diletakkn secara bersebelahan ke dlm acuan tekan samprit.
7. Tekan di ats loyang yg tlh digris.
8. Bakar suhu 160°c selama 20 mnt.
*jangan biarkn doh terdedah pd udara kerana ia akn keras. Klau dh keras mmg susah nak tekan... Klau terkeras juga, tuang sesudu susu segar (susu kotak)... uli sebati dn cuba tekan dlm acuan... klau keras gak lg, blh lah tambah sesudu lg... sampai doh kita blh ditekan dlm acuan tu...
Samprit ni rasanya lemak berkrim, rangup tp cair dlm mulut...
Samprit ni rasanya lemak berkrim, rangup tp cair dlm mulut...
Selamat mencuba...
p/s: share untuk simpanan dr resepi kuihmuih group fb.
Comments
Post a Comment